Lisanslı ve Geniş Yetkili Aracı Kurum - Lisans No: G-039 (398)
Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun

Fed Beyanatı İçin Kritik Başlıklar

12 Haziran 2017

Dünyanın en büyük ekonomisi ve en çok kullanılan para biriminin otoritesi durumundaki Fed, 14 Haziran Çarşamba günü saat 21:00’da para politikası beyanatını gerçekleştirecek. Banka’nın elindeki en güçlü araç olan faiz oranını artırması beklenirken, gözler bundan sonraki dönemde uygulanabilecek faiz politikalarının yanı sıra bilanço konusunda atılabilecek adımlara çevrilecek.

Fed Para Politikası Beyanatı Süreci

21:00 Para Politikası Beyanatı
21:00 Ekonomik Tahminler (Projeksiyonlar)
21:30 Fed Başkanı Yellen’ın Konuşması

Fed’den ne beklemeli, ne beklememeli?

Fed’in uzun zamandır devam eden kademeli, temkinli ve veri odaklı faiz artırım yol haritasında herhangi bir değişiklik bulunmazken piyasa katılımcıları %90 seviyesi üzerinden ihtimal ile 25 baz puan faiz artırımı beklemektedir.

1

Fed’in para politikasında 2017 yılında 3 adet faiz artırım (1 adet gerçekleşti) senaryosu güncelliğini korurken, Haziran/Aralık veya Eylül/Aralık toplantılarında kalan 2 adet olası faiz artırımının gerçekleşmesi beklenebilir.

2 adet faiz artırımını destekleyecek unsurlar arasında, ABD ekonomisinden ılımlı toparlanma ve istihdam piyasasında devam eden güçlü büyüme dinamikleri yer almaktadır.

Trump’ın detayları bir türlü netleşmeyen büyümeyi destekleyecek mali politikaları olsun ya da olmasın Fed’in 2 adet faiz artırımı için önünde engel bulunmamaktadır.

Özetle, Fed’in para politikasını değiştirecek dinamiklerde Trump faktörü ciddi olarak zayıflarken enflasyon dinamiği her zaman daha önemli olmuş ve olmaya da devam edecektir.

Haziran toplantısında 25 baz puan faiz artırımı beklentisini çok önceden satın alan piyasa dinamikleri için faiz artırımının gerçekleşmesi çok şaşırtıcı olmayacaktır.

Piyasa ne olursa şaşırabilir sorunun cevabı için;

    • 25 baz puan faiz artırımının yapılmaması

 

    • Bilanço küçültmeye ilişkin somut eylem planını açıklanması

 

    • Fed üyelerinin nokta tahminlerinde (dot plot) faiz artırım için şahin yukarı yönlü revizyon

 

    • Başkan Yellen’in basın toplantısında ilave şahin olması



Özetle, Fed sadece 25 baz puan faiz artırımı yapar ve yukarıda belirtilen maddelere ilişkin açıklamada bulunmaz veya güvercin tonda kalırsa piyasa dinamikleri faiz artırım beklentisi satın al gerçekleşmeyi sat şeklinde fiyatlama davranışlarına (zayıf Dolar teması) şahit olması beklenebilir.

Faiz için en kritik gösterge: Üye tahminleri

Fed’in Haziran ayına ilişkin faiz kararı konusunda netlik hemen hemen sağlanmış durumda. Bu nedenle piyasalar yeni beklentileri elde edebilmek amacıyla Banka’nın verebileceği ipuçlarını bekliyor. Dolayısıyla bu konuda yetkisi olan üyelerin görüşleri de önümüzdeki döneme ışık tutabilir. Bunu en iyi görebileceğimiz yer ise yine Dot Plot, yani üyelerin faiz düzeyi tahminlerini gösteren tablo olacak. Bu yıl için enflasyonda kritik bir değişim oluşmaması durumunda toplam 3 faiz artırımı bekleniyordu. Bu rakamın değişmesi, yani 2017 tahminleri için gerçekleşebilecek herhangi bir değişikli kritik olabilir. Öte yandan 2018 ve 2019 tahminleri de göz ardı edilmeyecek.

2

Dot Plot, FOMC’nin faiz kararıyla beraber yayınladığı ekonomik projeksiyonların bir parçası olup her bir üyenin yıl sonu ve gelecek yıllar için faiz beklentisini ortaya koymaktadır. 2017’de üç faiz artırımı öngören üyelerin bu projeksiyonlarında bir değişim yaşanması durumunda bu durum varlık fiyatlarına yansımaktadır. Şahin beklentiler doları yukarı itebildiği gibi güvercin tutum dolar temasında zayıflamaya neden olabilir.

Mayıs toplantısından edindiğimiz ekonomik projeksiyonlarda FOMC üyeleri enflasyonun hedeflenen %2 seviyesine doğru ilerlediğini, ekonomiye dair risklerin ise dengeli olduğunu ve 1.çeyrekte ekonomik büyümedeki yavaşlamanın geçici olduğuna vurgu yapmışlardı. FOMC, enflasyon beklentilerinde ana data olarak Kişisel tüketim giderleri fiyat endeksini (PCE) kullanmaktadır. Şubat ayında 5 yılın en yüksek seviyesi %2.1’e yükselen PCE verisi son aylarda düşüşe geçmiş durumda. Yılın başlarında yükselen petrol fiyatlarıyla hareketlenen kişisel giderlerde yaşanan yavaşlama FOMC’nin enflasyon beklentilerini etkileyebilir.

Enflasyon sorunu

Çarşamba günü Fed beyanatı öncesinde enflasyon raporu takip edilecek. Mayıs ayına ilişkin verilerin izleneceği enflasyon göstergesi son dönemde ivme kaybını işaret etti. Çekirdek enflasyon sürpriz bir şekilde 1,9% olarak karşımıza çıkarken, bunun Haziran ayındaki faiz artırımı kararını değiştirmesi beklenmiyor. Fakat zayıf enflasyon önümüzdeki döneme ilişkin üye görüşlerini, dolayısıyla faiz tahminlerini değiştirerek daha sakin tempoda bir sıkılaştırmayı işaret edebilir. Bu da Haziran sonrasında politika belirsizliğini artırabilir.

4

Mayıs toplantısından edindiğimiz ekonomik projeksiyonlarda FOMC üyeleri enflasyonun hedeflenen %2 seviyesine doğru ilerlediğini, ekonomiye dair risklerin ise dengeli olduğunu ve 1.çeyrekte ekonomik büyümedeki yavaşlamanın geçici olduğuna vurgu yapmışlardı. FOMC, enflasyon beklentilerinde ana data olarak Kişisel tüketim giderleri fiyat endeksini (PCE) kullanmaktadır. Şubat ayında 5 yılın en yüksek seviyesi %2.1’e yükselen PCE verisi son aylarda düşüşe geçmiş durumda. Yılın başlarında yükselen petrol fiyatlarıyla hareketlenen kişisel giderlerde yaşanan yavaşlama FOMC’nin enflasyon beklentilerini etkileyebilir.

Bilanço konusu

Fed’in Çarşamba günü beyanatında bilançonun daraltılması konusunda daha fazla ayrıntı sunması bekleniyor. 2017 yılı içerisinde atılabilecek adımlar olup olmayacağı, 4,5 trilyon Dolara ulaşan bilanço açısından önemli olabileceği gibi, birçok finansal varlık üzerinde de etkili olabilir. Bu aşamada Fed’in finansal piyasalarda şoka yol açmamak için, yakın tarihte bilanço konusunda atabileceği bir adım varsa bunu Haziran beyanatında açıklaması beklenebilir.

3

1 Haziran’da yaptığı konuşmasında San Francisco Fed Başkanı Williams, Fed’in bir sonraki büyük adımının bilanço küçültme olacağını söylemişti. Bunun yanında küçültme hamlesinin bu yıl başlamasını beklediğini ve normal seviyelere gelmek için birkaç yıla ihtiyaç olduğundan bahsetmişti. Williams ‘ın yanı sıra Powell’da bu sene küçültmenin başlayacağına işaret etmişti. Williams, bilanço küçültmenin öngörülebilir, iyi anlaşılmış ve kademeli olması gerektiğine vurgu yaptı. Sürece ilişkin detayların Fed’in birinci ağzından duyulması dolar varlıklarında hareketliliğe neden olabilir.

Çarşamba günü gerek mevcut para politikası beyanatı, gerekse ileriye dönük politikalar konusunda verilebilecek ipuçları açısından oldukça kritik olacak. Bu aşamada 25 baz puanlık faiz artırımının sürpriz unsuru oluşturmadığı, fakat tökezleyen ekonomik büyüme ile birlikte Banka’nın yılın kalanına ilişkin uygulayabileceği politikaların varlık fiyatlarını etkileyebileceği unutulmamalı. Özellikle bilanço konusunda verilebilecek mesajlar da kritik başlıklar arasında yerini alıyor.

Haftanın en önemli gündem maddesinin Fed olması sebebiyle Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı başta olmak üzere EURUSD, USDTRY ve Ons Altın’ın agresif bir fiyatlama davranışları içerisinde olma ihtimali gündemimizdedir.

Teknik olarak EURUSD paritesini değerlendirdiğimizde 1,1145 – 1,1073 aralığı haftanın en önemli bölgesidir.

Parite eğer 1,1145 – 1,1073 bölgesi üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışını 09 Kasım 2016 tarihinde ABD’nin yeni başkanını seçtiği gündeki zirve noktası olarak kaydedilen 1,1300 seviyesine taşımak ve burada yeniden karar vermek isteyebilir.

EURUSD eğer Fed ile birlikte 1,1300 seviyesi üzerinde hareketler oluşturabilirse bu düşünce yapısı 1,1375 – 1,1465 bariyerlerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Özellikle de paritenin 1,1000 üzerinde kalıcı hareketler oluşturması ve aylık grafikte 1,0495 – 1,1465 arasındaki bant hareketine devam etmesi, olası pozitif senaryoda 1,1465 rakamının test edilme ihtimalini güçlendirmektedir.

Aksi takdirde yani paritenin 1,1300 bariyerini aşamaması ve Fed ile birlikte satış baskısını hızlandırması durumunda ise mevcut negatifliğini 1,1145 – 1,1073 bölgesine ulaştırarak bu aralıkta tepkiler tamam mı devam mı sorusuna cevap bulmak isteyebilir.

    • Daha ayrıntılı teknik bilgiler için haftalık bülten içerisindeki EURUSD analizini inceleyebilirsiniz.



eurusd

Teknik olarak USDTRY değerlendirdiğimizde 3,5485 – 3,5645 ile 3,5200 – 3,4900 aralıkları haftanın en önemli bölgesidir.

Fed ile birlikte USDTRY kurunun 21 ve 34 günlük üssel hareketli ortalamalarının yer aldığı 3,5485 – 3,5645 bölgesi üzerinde hareketlerin oluşması durumunda, uzunca bir süredir sıkışık bir seyirde fiyatlamasını sürdüren USDTRY kurunda önemli bir adım atılmış olabilir. Böyle bir senaryoda 3,5855 ve düşüş kanalının üst noktası olarak kaydedilen 3,6265 seviyesine doğru yükselişler izlenerek 3,6265 seviyesinde yeniden karar aşamasına geçmek isteyebilir.

Fed ile birlikte USDTRY kurunun 200 günlük üssel ve basit hareketli ortalamalarının yer aldığı 3,5200 – 3,4900 bölgesi altında hareketler oluşturması durumunda,  önemli bir eşik kırılmış olmakla birlikte böyle bir düşünce yapısında uzun vadeli takibini sürdürdüğümüz 55 haftalık üssel hareketli ortalama (3,3835) hedeflenebilir. İlgili ortalama öncesindeki ilk hedefse 3,4500 olarak kaydedilmiştir.

    • Daha ayrıntılı teknik bilgiler için haftalık bülten içerisindeki USDTRY analizini inceleyebilirsiniz.



usdtry

Teknik olarak Ons Altını değerlendirdiğimizde 144 başta olmak üzere 233 ve 377 günlük üssel hareketli ortalamanın temsil ettiği 1235 – 1245 aralığı haftanın en önemli bölgesidir.

Fed kararları ve Başkan Yellen’in açıklamaları ile birlikte Ons Altın fiyatının aşağı yönlü baskı oluşturduğu varsayımı altında, ilgili baskıların 1235 – 1245 bölgesi altına sarkıp sarkmaması önemlidir. Altın ancak 1235 – 1245 bölgesi altında kalıcı hareketler oluşturabilirse negatif bir ralli gündemde yer almak isteyebilir. Böyle bir senaryoda 1214  ve 1195 destekleri hedeflenmek istenebilir. Aksi takdirde yani Altın fiyatının Fed ile birlikte düşüş kaydetmesine karşın 1235 – 1245 bölgesi üzerinde kalmayı başarması, yukarı yönlü bir ralli oluşturabilmesine imkan tanıyabilir. Böyle bir senaryoda ana hedef seviyeler 1280 ve 1295 olarak kaydedilmiştir.

Fed kararları ve Başkan Yellen’in açıklamaları ile birlikte Ons Altın fiyatının yukarı yönlü baskı oluşturduğu varsayımı altında, kıymetli madenin son zirve seviyeleri 1280 ve 1295 bariyerlerine ulaşması ve 1295 seviyesinde tekrar karar verme aşamasına geçmesine olanak tanıyabilir. 1295 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketler, 1310, 1337 hatta 1375 seviyelerini gündeme taşırken ilgili bariyerin geçilememesi, bir müddet daha 1235 – 1295 arasında bant hareketinin izlenmesine katkı sağlayabilir.

    • Daha ayrıntılı teknik bilgiler için haftalık bülten içerisindeki Ons Altın analizini inceleyebilirsiniz.



altin

GCM YATIRIM sizin için hazır! Yatırıma başlamaya hazır mısınız?
Yardıma mı ihtiyacınız var? Müşteri temsilcimize merhaba deyin!
Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara mümkün olan en iyi yatırım deneyimini sunabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.