Lisanslı ve Geniş Yetkili Aracı Kurum - Lisans No: G-039 (398)
Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun

EURUSD ‘da ne yapmalıyız?

25 Temmuz 2017 Kudret Ayyıldır- Araştırma Müdürü
ABD’nin yeni Başkanı Trump,  09 Kasım sabahında gerçekleştirdiği zafer konuşması ardından yeni yıla kadarki süreçte Dolar endeksinde yükseliş & EURUSD paritesinde düşüş rallisi izlendi. Fed politikalarının da mevcut ralli sürecinde önemli bir destek verdiği bu süreçte yeni yıl EURUSD beklentisi 1 Euro = 1 Dolar hatta EURUSD paritesinin 1,0000 seviyesi altına sarkması şeklindeydi. Bu düşüncenin oluşmasındaki en temel senaryolarsa, Avrupa seçim sürecindeki belirsizlik & olası siyasi tansiyon, Fed’in faiz artışı konusunda agresif bir tavırda politikasını sürdürmesi ve yeni Başkan Trump’ın reformlarının önemli ölçüde destek bulması olarak aktarıldı.

Avrupa seçim sürecinde korkulan faktörler gerçekleşmedi. Siyasi tansiyon mevcut seçim sonuçları ile önlendi. İngiltere ile başlayan Avrupa Birliğinden çıkış senaryosunda diğer ülkeler bu tür bir ayrışmaya maruz kalmadı. Ayrıca Avrupa’da makro dinamiklerde gelen olumlu sonuçlar, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) kararlarını değiştirmesine ilişkin önemli sinyallerin vermesine imkân tanıdı. Euro para birimi bu süreçte önemli bir değer kazanımı içerisinde yer aldı.

ABD Merkez Bankası (Fed ) faiz artışı konusunda 2017 yılı tahminine yönelik adımlarına devam etti hatta agresifleşmesi adına bilanço küçültmesine ilişkin adımlar attı. Ancak toplantılarında bir öncekilerden farklı açıklamalar ya da mevcut politikaları ile alakalı agresif söylemler içerisinde yer almaması sebebiyle de şahin görünümlü güvercin bir tutum sergiledi.

ABD’nin yeni Başkanı Trump ise reformlarını yerine getirme konusunda başarılı bir profil izleyemedi. İzlediği politikaların çoğunda geri adım atmak zorunda kalan ve vaatlerini yerine getirme konusunda ciddi yara alan Trump, yılbaşından itibaren dolar temasındaki zayıflamanın sebepleri arasında yerini aldı.

Yılın başındaki makro beklentilerin değiştiği ve fiyatlama dinamiklerinin farklılaştığı bir ortamda, 1 Euro = 1 Dolar senaryosunun oluşumu engelledi. Yılbaşında 1,0340 seviyesini test eden EURUSD, Temmuz ayını sonlandıracağımız bu hafta 1,1683 seviyesine ulaştı.

Yılsonuna kadarki süreçte nelere dikkat etmeliyiz?

Bu sorunun cevabını teknik olarak izah etmeden önce yeni dönemde hangi makro-ekonomik dinamiklere dikkat edeceğiz sorusunun cevabında kısa bilgiler verelim.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) son dönemde para politikası kararlarında değişim sinyalleri vermektedir. ABD Merkez Bankasının(Fed) faiz artırdığı ve bu konudaki ısrarlılığını dile getirmesi ardından gelişen ülke merkez bankalarından ilk hamle 7 yıl aradan sonra Kanada Merkez Bankasından geldi. Banka 25 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirdi. İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları da mevcut süreçte şahin açıklamaları ile birlikte gevşek para politikasını normalleştirme adına önemli adımlar atmak istiyor. Bu süreçle alakalı ECB Başkanı Draghi’nin bundan sonraki söylemleri, EURUSD paritesi fiyatlamasında önemli olabilir.

Sonbaharda varlık alım programını azaltacağı spekülasyonu sonrasında gözler 24  - 26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Jackson Hole toplantısında konuşma yapması beklenilen Mario Draghi’ye çevrilmiştir. 07 Eylül ve 26 Ekim tarihlerinde yapılacak ECB toplantısı öncesinde Başkan Draghi’nin konuya ilişkin bir sinyal verecek mi sorusunun cevabı önemlidir. Hatırlarsak bir önceki Jackson Hole toplantısında (2014) parasal genişlemenin başlayacağı sinyalini vermişti Draghi. Bu sebeple de Jackson Hole toplantısı EURUSD işlemcileri için kritik bir öneme sahip olabilir.

Faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmayan FOMC toplantısında istihdam piyasasının güçlenmeye devam ettiği ve ekonomik aktivitede artışın ılımlı şekilde sürdüğü belirtildi. Ayrıca enflasyonun izlenmeye devam edildiği ve ekonomi için kısa vadeli risklerin aşağı – yukarı dengeli olduğu vurgulandı. Hemen hemen her işlemcinin merakla beklediği “Bilanço Küçültme” hususunda ise, göreceli olarak yakın zamanda başlanacağı ifadesi, gözlerin 24  - 26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Jackson Hole toplantısında konuşma yapması beklenilen Janet Yellen’e çevirdi. Başkanın özellikle bilanço küçültmesi ile alakalı olası söylemlerinde zamanlamaya ilişkin bir ipucu verecek mi sorusuna cevap arayacağız. Jackson Hole toplantısı sonrasında ABD Merkez Bankası için en kritik tarihler ise 20 Eylül ve 13 Aralık 2017 tarihlerinde yeni döneme ilişkin ekonomik projeksiyonları görebileceğimiz ve Başkan Yellen’in konuşma yapacağı toplantılar olarak kaydedilmiştir. Özellikle de bu süreçte enflasyon dinamiklerinden yola çıkarak ve istihdam konusundaki iyileşmeleri de göz önüne alarak “Ortalama Saatlik Kazançlar” verisi yakinen takip edilmelidir. Fed’in gerek faiz artırımı gerekse bilanço ile alakalı yapacağı söylemler, ayrıca ABD’den gelecek önem derecesi yüksek veriler (Büyüme, Enflasyon, İstihdam, Perakende Satışları), Dolar endeksi ve dolayısıyla EURUSD paritesi üzerinde önemli bir etki bırakabilir.

Teknik beklentilere geçelim…

EURUSD paritesi 01 Ocak 2015 tarihinden beri 1,1500 – 1,0500 arasında aylık kapanışına devam eden bir fiyatlama davranışı oluşturmaktadır. İlgili tarih ve görünüm içerisinde 1,1713 seviyesi tepe, 1,0340 seviyesi ise dip noktası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Parite Temmuz ayını sonlandıracağımız bu hafta 1,1500 seviyesi üzerinde aylık kapanış oluşturarak uzunca bir süredir sözünü ettiğimiz yatay görünümünü sonlandıracak mı yoksa mevcut yatay fiyatlama davranışına kaldığı yerden devam edecek mi sorusunun cevabını arayacağız.

eurusd aylik

EURUSD, 1,1500 seviyesi altında aylık kapanışına devam ederse, bu düşünce yapısı 01 Ocak 2015 tarihinden beri etkisini sürdüren yatay trendin güncel kaldığını görmemize katkı sağlayabilir. Bu düşünce yapısı yeni süreçte bandın kontrol noktası 1,1000 ve bandın alt noktası 1,0500 seviyesinin gündeme taşınmasına imkan tanıyabilir. Burada bir hatırlatma yapacak olursak, 1,1500 altında aylık kapanış yapması, 1,1500 üzerinde fiyatlama olmayacak anlamına gelmemelidir. Daha önce 1,1615 ve 1,1713 seviyeleri bu hatırlatmaya en önemli örnek olarak kaydedilmiştir.

EURUSD, 1,1500 seviyesi üzerinde aylık kapanış oluşturursa, bu düşünce yapısı ile 01 Ocak 2015 tarihinden beri etkisini sürdüren yatay trendin sonlanmasına ilişkin önemli bir değişim izlenebilir. (Mevcut değişimin daha da net bir şekilde izah edilebilmesi için bir aylık kapanıştan ziyade art arda 2 aylık kapanış takip edilebilir) Böyle bir değişimde fiyatlama davranışları olarak 1,2000 ve sonlandırdığı kanalın güncel alt noktası 1,2310 bariyerlerine ulaşmak isteyebilir.  Burada dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus, uzun vadeli olarak aylık grafiği incelediğimizde 2008 - Temmuz’dan itibaren oluşan düşüş trendinin bu tür fiyatlama davranışı oluşturması durumunda da etkinliğini koruduğunu, trend çizgilerini dikkate aldığımızda 276 aylık (23 yıllık) üssel hareketli ortalamanın yer aldığı 1,2250 – trend kesişim bölgesi 1,2415 ve trend üst noktası 1,2750 bölgelerinin uzun soluklu negatif görünümünde seyrine devam edebilmesi adına önemli bariyerler olarak dikkate alınacağı unutulmamalıdır. Yani parite şuan ki fiyatlama davranışlarından yukarıda yer verdiğimiz kritik bölgelere ulaşsa dahi EURUSD paritesi ile alakalı negatif görünümde herhangi bir değişim oluşturmayabilir.

Peki, EURUSD paritesi bu seviyelere doğru bir hamle yapar mı?

  • Temel makro-dinamikler ışığında ECB şahin tavrına devam ederse, Fed daha önceki söylemlerine yeni açıklamalar katmazsa ve Trump yılbaşından itibaren kaydettiği başarısız performansını sürdürecek olursa, yeni dönemde EURUSD paritesinde yukarıda yer verdiğimiz seviyeler şaşırtıcı olmayabilir.



  • Ancak ECB şahin tavrında yumuşama gerçekleştirir, Fed özellikle bilanço küçültmesi konusunda yeni ve mevcut politikasını destekleyecek açıklamalar yaparsa, Trump da bu süreçte başarılı hamleler oluşturabilirse, parite de yukarı yönlü çıkışların sonuna gelebileceğimiz bir fiyatlama davranışı izleyebilir ve negatif trend görünümünü kaldığı yerden etkisini sürdürebilir.


Teknik görünümde 1,1500 seviyesine göre aylık kapanış ile birlikte uzunca bir süredir etkisini sürdüren yatay trend tamam mı devam mı sorusuna cevap ararken mevcut fiyatlama davranışına yönelik makro dinamikler yakinen takip edilmelidir. Özellikle de bu süreçte oluşacak olası fiyatlamaların makro gündem ile desteklenip desteklenmeyeceği yakinen takip edilmelidir.

Önemli Hatırlatma-1:

Bu paylaşım, EURUSD paritesinin yılsonuna kadar nasıl bir performans oluşturabilir sorusunun cevabına yönelik hazırlanan bir çalışmadır. Kısa – orta hatta uzun vadeli olarak Forex piyasasına özgü olarak hazırladığımız günlük – haftalık – aylık raporlar, bu çalışmanın dışında yer almakla birlikte ilgili çalışmanın vadesi sebebiyle vadeler arasındaki fiyatlama davranışlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kısa vadeli yani gün içi işlem beklentiler için sabah ve akşam analizini, Orta vadeli yani haftalık işlem beklentiler için haftalık bülteni ve son olarak da Uzun vadeli yani aylık işlem beklentiler içinse aylık bülteni değerlendirebilirsiniz.

Önemli Hatırlatma-2:

Dolar endeksi, Dolar'ın 6 adet yerel para birimini karşısındaki değerini gösteren endekstir. Euro için %57,6, Japon Yeni için %13,6, İngiliz Sterlini için %11,9, Kanada Doları için %9,1, İsveç Kronu için %4,2, İsviçre Frangı için %3,6 olarak belirlenmiştir.

  • Dolar Endeksinin yükselmesi, Euro para biriminin değer kaybetmesi, Dolar Endeksinin düşmesi durumunda da Euro para biriminin değerlenmesi izlenebilir.

  • Euro para biriminin değer kaybetmesi, Dolar endeksinin yükselmesine, Euro para biriminin değer kazanması durumunda da Dolar endeksinin değer kaybetmesi izlenebilir.


Korelasyon

Yani ABD ve Avrupa kaynaklı haber ve açıklamalar sonrasında para birimi üzerindeki olası hareketler, endeksin ve paritenin fiyatlama davranışlarını etkilemesine yol açabilir. Bütün bu senaryolar doğrultusunda, EURUSD işlemcileri mevcut süreci doğru bir şekilde yorumlamak isterken Dolar Endeksinin seyrini takip edebilir.

Dolar endeksinin EURUSD paritesi için önemini aktardıktan sonra endeksin yılbaşından itibaren kaydetmiş olduğu negatif fiyatlama davranışı dikkate alınırken ilgili fiyatlamalarda kritik eşiklere yaklaştığını söyleyebiliriz. Haftalık grafikte 93,65 – 92,90, aylık grafikte ise 92,46 destek noktaları bu süreçte endeks için dikkatle takip etmemiz gereken seviyeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Endeksin negatif görünümünü yılsonu performansında sonlandırma düşüncesi, EURUSD paritesinin yukarı yönlü çıkışlarını sonlandırmasına ilişkin senaryoyu güçlendirebilir. Ancak bu süreçte endeksin kritik bölgelere ulaşma isteği, paritenin şuan bulunduğu bölgenin daha da üzerine çıkabilmesine yönelik senaryoyu da güncel tutmaktadır.

dolar endeksi haftalik

dolar endeksi aylik
GCM YATIRIM sizin için hazır! Yatırıma başlamaya hazır mısınız?
Yardıma mı ihtiyacınız var? Müşteri temsilcimize merhaba deyin!
Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara mümkün olan en iyi yatırım deneyimini sunabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.