Lisanslı ve Geniş Yetkili Aracı Kurum - Lisans No: G-039 (398)
Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun

Ons Altın, FOMC Tutanakları ve Başkan Powell’ı Bekliyor

19 Mart 2019 Kudret Ayyıldır- GCM Yatırım Araştırma & Analiz Departmanı Müdürü
2008 – 2009 krizi üzerinden 10 yıl geçti. ABD Merkez Bankası, kriz ile birlikte muslukları açarak Parasal Genişleme (QE) teması ile bol para dönemine geçti. Ons Altın, ABD’nin bu politikası ile birlikte 680$ ’den başlattığı çıkışını 2011 Eylül’de 1921$ seviyesine kadar taşıdı.

3000$ seviyelerinin konuşulduğu zamanlarda Ons Altın fiyatına yönelik gerçekleşen negatif fiyatlamalar ve 2013 yılının ilk çeyreğinde kıymetli madenin ayı piyasasına geçmesi, algının biranda değişmesine imkân tanıdı. Bu düşünce ile 2015 yılında 1046$ seviyesine kadar gerileyen Altın, günümüzde de hala daha ayı piyasasındaki yerini korumaya çalışmaktadır.

2008 – 2009 krizi sonrasında muslukları açan ABD Merkez Bankası (Fed), 2013 – Mayıs tarihinde ABD Kongresi'nde Fed Başkanı Bernanke önderliğinde Parasal Genişlemenin (QE) önümüzdeki dönemde azaltılarak son vereceğini açıkladı.

Fed’in bol para dönemini bitireceğine dair yaptığı açıklama, hiç şüphesiz ki Altın, Gümüş gibi emtia ürünlerinde yatırım kararı veren işlemcilerin dikkatini çekmeyi başardı. Nitekim 2013 yılı ile birlikte ABD Merkez Bankasının attığı adımlar ve uyguladığı politikalar, Ons Altın’ın 1200$ altında hareketler oluşturmasını sağladı.

Ben Bernanke’den sonra Fed Başkanlığı görevine getirilen Janet Yellen, ilk toplantısında (Mart 2014) Parasal Genişleme (QE) sonlandırma kararı için 6 ay zaman verdi (ağzından kaçırdı), 2015 Aralık ayı ile birlikte kriz sonrasındaki ilk faiz artışını gerçekleştirdi. Akabinde 2016 Aralık’ta ikinci faiz artışı ile devam ettirdiği faiz artırım politikasını 2017 yılında 3, 2018 yılında ise 4 olarak sürdürdü.

Kıymetli maden için 2013 yılı itibari ile bazı dönemlerde önemli yükselişler oluşmasına karşın ayı piyasası görünümün devam etmesi, ilgili çıkışların trend fırsatı olmasına imkan tanıdı. Örneğin Haziran 2016 tarihinde Brexit teması ile birlikte 1375$ seviyesini gören Ons Altın, Kasım 2016 tarihinde ABD’nin yeni Başkanı Trump ile birlikte başlattığı ralli ile yılı kapatmadan önce 1104 seviyesine kadar geriledi.

2017 yılında bir önceki zirve seviyesine yaklaşan Ons Altın, Fed politikaların vermiş olduğu ve teknik görünümün de desteklendiği bir süreçte aşağı yönlü baskısına devam etti. ABD Merkez Bankası Fed, 4,5 trilyon dolarlık bilançosunu küçültme planına 10 milyar Dolar ile 2017 yılı Ekim ayında başlayacağını Eylül ayındaki toplantısında açıkladı. Ons Altın, 2017 yılını kapatmadan 1145$ seviyesine kadar geriledi.

2018 yılı Ons Altın fiyatı için bazı seviyelerde belirleyici olmayı sürdürdü ve Brexit ile birlikte son 2 yıldır görülen tepenin bir daha geçilemeyecek olması da ilgili çıkışlara rağmen ayı piyasasının korunduğunu görmemize imkân tanıdı. Nitekim 2018 yılında 1365$ seviyesine kadar çıkış gerçekleştiren Ons Altın, pozitif fiyatlama davranışına devam edemedi ve negatif fiyatlama davranışını güçlendirdi. Özellikle Fed’in Haziran toplantısında yıl geneli için 3 adet faiz artışı beklentisini 4’e çıkarması, kıymetli madenin 1160$ seviyesine kadar gerçekleşecek rallisi için destekleyici bir haber olarak karşımıza çıktı.

2018 yılını tamamlayacağımız ve yeni yıla geçeceğimiz bir süreçte Fed 2019 yılına yönelik beklentisini 3 adet faiz artışından 2 adet faiz artışı olarak revize etti. Ayrıca Dünyanın büyümesindeki yavaşlamasına da kayıtsız kalamayan Fed, büyüme tarafında da %2,5 olan beklentisini %2,3 olarak revize etti.

Teorik olarak güvercin olarak görülen mevcut revizelere piyasalar bu şekilde tepki vermedi çünkü piyasalar Eylül ayından itibaren Fed’e yönelik beklentilerinin çok daha güvercin olacağına yönelik bir algı oluşturmasına imkan tanıdı. Nitekim Trump’ın Fed’i eleştirmesi ve Başkan Powell’ın da nötr faiz oranına yakınız vurgusu, bu algının oluşmasının tuzu biberi oldu. Böylelikle yılın en kritik ve son Fed toplantısı da piyasa katılımcıların önemli ölçüde tecrübe kazandığı bir bölüm olarak hafızalara kazındı.



2008 – 2009 krizi sonrasında ABD Merkez Bankası için önemli bir tarih olarak vurguladığımız 2013 yılından itibaren Fed’in sürecini gerek açıklamalarda gerekse ilgili açıklamaların özetini görebileceğiniz grafikten sizlere aktardık.  Başlangıcı bu kadar ayrıntılı yapmamızdaki ana sebep, Fed politikası ve Ons Altın fiyatı üzerindeki etkiyi sizlere tarihsel olarak gösterebilmek ve sizlerin konuyu daha iyi bir şekilde anlayabilmesi içindir. Geçmiş görünümler ve Altın fiyatı üzerindeki etkisini bu şekilde aktardıktan sonra artık yeni bir döneme geçebiliriz.





Yukarıda yer verdiğimiz iki grafik, ABD Merkez Bankası Fed’in 18 – 19 Aralık 2018 tarihinde ekonomik aktiviteye yönelik beklentilerinin yer aldığı tutanaklarıdır. 20 Mart 2019 yani yarın akşam sonucuna ulaşacağımız FOMC tutanakları da bu tablolarla kıyaslanacak olup Aralık – Mart arasında Fed için ne değişti görünümünü izlememize katkı sağlayacaktır.

Bankanın Dünyadaki tüm riskleri görerek faiz konusunda sabırlı bir yaklaşım içerisine girmesi ve ekonomik göstergelerin de bu sabırlı süreci desteklemesi, büyüme, işsizlik, enflasyon ve faiz gibi verilerin yer aldığı ekonomik projeksiyonlar ile dot plot dediğimiz noktasal / çizgisel faiz tahmin grafiklerinin revize edilmesine imkan tanıyabilir.

Örneğin yeni yıla başlarken Avrupa’da büyümeye ilişkin sorunlar gündemdeyken şuanda Euro bölgesi ve Avrupa’nın lokomotifi Almanya’nın İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verisinde referans 50 seviyesi altına sarkarak daralma eğilimine geçtiği, ayrıca Avrupa Merkez Bankasının da faiz artırımı sürecinden uzaklaşarak TLTRO 3 yani ABD’deki QE’ye (parasal genişleme) benzer bir sürece başlayacaklarını açıkladığını görmekteyiz.

Yani Dünya, Aralık ayında bırakıldığından daha kötü bir dönemden geçiyor. Bu sebeple de Fed faiz artırım konusunda aceleci bir tavır sergilemiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, Fed’in söylemlerinin uygulamaya dökülüp dökülmeyeceğidir. İşte bu noktada ekonomik projeksiyonlar ve faiz tahminlerinde revize olup olmayacağı yakinen takip edilmelidir.

Bu arada “ABD Merkez Bankası Fed kararları neden önemlidir, Ekonomik Projeksiyonlar ve Dot Plot nasıl yorumlanır” sorularının cevabı için hafta sonu konuya ilişkin hazırladığım video çalışmasından yararlanabilirsiniz.

Bütün bu bilgiler eşliğinde artık Ons Altın fiyatına yönelik beklentilere geçebiliriz. Ancak burada yine bir hatırlatma yapmak istiyorum. Fed – Altın fiyatlamasına yönelik en belirgin kanıt, 2018 Haziran ve 2018 Aralık tarihlerindeki süreçtir. 2018 Haziran’da Fed 3 adet faiz artışı beklentisini 4’e revize ederken Ons Altın yeni dönemde $1309 seviyesinden başlattığı negatif baskısını $1160 seviyesine taşımış, 2018 Aralık’ta 3 adet faiz artışı beklentisini 2’ye revize ederek de $1276 seviyesinden başlattığı pozitif görünümünü $1346 seviyesine kadar taşımıştır. Hareketlere anlık olmamakla birlikte mevcut gündem maddesinin olası fiyatlama değişimleri için önemli bir süreç başlatıcı olarak değerlendirmekte fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Bu sebeple de Fed son süreçte yer verdiği tüm açıklamalar eşliğinde gerek büyüme, işsizlik, enflasyon ve faiz gibi verilerin yer aldığı ekonomik projeksiyonlar da gerekse dot plot dediğimiz noktasal / çizgisel faiz tahmin grafiklerde daha güvercin bir değişim oluşturursa, Altın fiyatının yukarı yönlü fiyatlama performansı, olduğu gibi bırakması durumunda ise Fed Başkanı Powell’ın piyasalara vereceği mesajın kritik bir önem arz edeceğini söyleyebiliriz. Tabii bu süre içerisinde yani Başkan konuşmasına kadarki bölümde Ons Altın’da negatif bir fiyatlama davranışı oluşması şaşırtıcı olmamalıdır.



Teknik detayları yorumlarken pastanın bütününden dilimlerine inmek her zaman trend görünümünü inceleyebilmek adına doğru bir strateji olmuştur. Buraya kadar yaptığımız tüm açıklamalar içerisinde dikkat edildiyse, 2013 yılından sonra Ons Altın fiyatının ayı piyasasına giriş yaptığı vurgusu dikkat çekmektedir. Bu durum hala daha gündemimizde yer almakla birlikte $1357 - $1365 bölgesi üzerindeki kalıcı hareketler (tercihen aylık kapanış) oluşmadığı müddetçe korunduğunu, bu düşünce ile $1263 kırılması durumunda ise $12008 ve $1160 seviyesine doğru trend fiyatlamasının gündemde yer alabilme beklentisinin yıllık beklentimizde yer verdiğimiz gibi devam ettiğini söyleyebiliriz. Genel beklentimizin değişebilmesi için  $1357 - $1365 bölgesi üzerindeki kalıcı hareketlere (tercihen aylık kapanış) ihtiyaç olduğu koşulu göz ardı edilmemelidir ki söz konusu açıklamalarımızın özetini aylık grafikte ne bir şekilde görebilirsiniz.



Teknik detayları kısa vadeli görünüme yani pastanın dilimine çevirecek olursak, $1346 seviyesinden başlayan aşağı yönlü fiyatlama davranışı, 144 periyotluk üssel hareketli ortalama altına sarkarak trend halini aldı ve bu düşünce ile yeni negatif trend görünümünü $1280 seviyesine kadar devam ettirdi.

Bu süreçten sonra Ons Altın’da kısa vadeli tepki alımı düşüncesi gündemde yer aldı ve kritik FOMC tutanakları öncesinde Fibonacci %38,2 ve %50’lik düzeltme oranını temsil eden 1313,45 – 1305,70 bölgesine yaklaştı. İlgili bölge Fibonacci düzeltme oranına ek olarak negatif trend görünümü için dikkate aldığımız trend üst noktası olarak da önemini artırdı.

*** Kıymetli maden Fed ile birlikte ilgili bölgede baskı görerek negatif trend görünümüne devam ederek $1296 ile $1280, $1280 seviyesinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise $1263 seviyesine doğru trend fiyatlaması mı oluşturacak yoksa 1313,45 – 1305,70 bölgesi üzerindeki olası kalıcı hareketlerle $1330 başta olmak üzere son zirve $1346 ve uzun vadeli görünüm için üzerinde ısrarla durduğumuz $1357 - $1365 bölgesine doğru çıkış mı oluşturacak sorusuna cevap aramaktayız.

Teknik ve Temel analiz yöntemlerini birlikte değerlendirdiğimizde dikkate aldığımız ve altın kural olarak paylaştığımız en önemli husus, temel makro-ekonomik gelişmelerin teknik görünümü değiştirip değiştirmeyeceğidir.

Bu slogandan yola çıkarak FOMC tutanakları ve Fed Başkanı Powell’ın piyasalara vereceği mesajların kısa vadeli negatif trend görünümüne devam eden Ons Altın’ın trend görünümünü sürdürüp sürdürmeyeceği hususunda kritik bir rol taşıdığını söyleyebiliriz.

GCM Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Kudret Ayyıldır, 20 Mart Çarşamba akşamı saat 22.00’de FOMC toplantısı ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına yönelik canlı yayın programı gerçekleştirecektir.

FOMC kararları ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ile birlikte EURUSD, USDTRY ve Ons Altın gibi bazı önemli varlıklar üzerindeki etkileri inceleyecek olup, bu varlıklara yönelik yeni dönemde hangi beklentiler ön plandadır sorusuna cevap verecektir.

Söz konusu programımızda Ons Altın üzerinde ayrıca duracak olup hem son gelişmeler hem de mevcut trend görünümüne yönelik bir değişiklik olup olmadığını da ilgili program içerisinde aktaracağız. Canlı yayın programına dahil olmak için tıklayınız.
GCM YATIRIM sizin için hazır! Yatırıma başlamaya hazır mısınız?
Yardıma mı ihtiyacınız var? Müşteri temsilcimize merhaba deyin!
Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara mümkün olan en iyi yatırım deneyimini sunabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.